•• Druhy konzumného mlieka ••
Druhy konzumného mlieka podľa množstva tuku:
Mlieko môže obsahovať ľubovoľný obsah tuku, ktorého množstvo vyjadrené v hmotnostných percentách sa musí uviesť v blízkosti názvu.
Druhy konzumného mlieka podľa spôsobu tepelného ošetrenia:
Konzumné mlieko, ktoré nie je tepelne ošetrené, musí sa na obale označiť slovami „tepelne neošetrené“; v obchodnom názve možno uvádzať aj slovo „čerstvé“, ktoré nenahrádza informáciu o tom, že mlieko nie je tepelne ošetrené.
Trvanlivé mlieko
Trvanlivé mlieko je konzumné mlieko, ktoré sa vyrába z kravského mlieka a je len tepelne ošetrené. Spôsob tepelného ošetrenia je ultravysokotepelný ohrev - UHT (Ultra Heat Treatment). Mlieko sa zohrieva na teplotu 135 °C veľmi krátku dobu (1-2 sekundy). Potom sa mlieko rýchlo schladí a plní v aseptickom prostredí do aseptických obalov. Tým sa eliminujú prakticky všetky prítomné mikroorganizmy a mlieko získava najmenej 3-mesačnú trvanlivosť aj pri izbovej teplote.
Trvanlivosť mlieka zabezpečuje UHT technológia, ktorá je vlastne záhrevom na vyššiu teplotu ako u vysokopasterizovaného mlieka a nie pridanie konzervačných látok, ako sa mnohí ľudia nesprávne domnievajú. Trvanlivé mlieko prináša konzumentom viacero nezastupiteľných výhod, ktoré spočívajú najmä v jeho dlhodobej trvanlivosti. Aseptické balenie a kartónový obal svojimi vlastnosťami ochraňuje mlieko pred vonkajšími vplyvmi, ako sú teplo, svetlo (tekutiny sú náchylné na zmenu vlastností, ak na nich pôsobí svetlo) a vzduch. Spotrebiteľ nemusí mlieko okamžite po nákupe skonzumovať, môže ho skladovať až do ukončenia doby trvanlivosti pri teplote do 24°C spravidla 3 mesiace.
Sušené mlieko
Sušené mlieko a sušená smotana sú mliečne výrobky vyrobené sušením pasterizovaného mlieka, so štandardizovaným množstvom tuku. Ochutené sušené mliečne výrobky sú výrobky s pridaním ochucujúcich zložiek, ako sú čokoláda, kakao, karamel a iné. Sušené mliečne výrobky sa vyrábajú len v jednej triede kvality a podľa množstva tuku v nich sa členia na tieto trhové druhy:
Všetky trhové druhy sušeného mlieka môžu obsahovať najviac 5,0% vody.
Technológia výroby pozostáva z nasledovných krokov:
Na stiahnutie:
Podporný materiál
Druhy konzumného mlieka.pdf