logo

•• Druhy konzumného mlieka ••

Druhy konzumného mlieka podľa množstva tuku:

  • mlieko plnotučné neštardardizované, alebo gazdovské – bez úpravy tuku
  • mlieko plnotučné štandardizované – mlieko s obsahom tuku najmenej 3,50% hmotnostných,
  • mlieko čiastočne odtučnené, alebo polotučné  – mlieko o množstve tuku najmenej ako 1,50% hmotnostných a najviac ako 1,80% hmotnostných,
  • mlieko odtučnené, alebo nízkotučné  – mlieko o množstve tuku najviac 0,5% hmotnostného.


Mlieko môže obsahovať ľubovoľný obsah tuku, ktorého množstvo vyjadrené v hmotnostných percentách  sa musí uviesť v blízkosti názvu.


Druhy konzumného mlieka podľa spôsobu tepelného ošetrenia:

  • pasterizované,
  • vysokopasterizované,
  • ošetrené ultravysokotepelným ohrevom (UHT)
  • termosterilizované

Konzumné mlieko, ktoré nie je tepelne ošetrené, musí sa na obale označiť slovami „tepelne neošetrené“; v obchodnom názve možno uvádzať aj slovo „čerstvé“, ktoré nenahrádza informáciu o tom, že mlieko nie je tepelne ošetrené.

Trvanlivé mlieko
Trvanlivé mlieko je konzumné mlieko, ktoré sa vyrába z kravského mlieka a je len tepelne ošetrené. Spôsob tepelného ošetrenia je ultravysokotepelný ohrev - UHT (Ultra Heat Treatment). Mlieko sa zohrieva na teplotu 135 °C veľmi krátku dobu (1-2 sekundy). Potom sa mlieko rýchlo schladí a plní v aseptickom prostredí do aseptických obalov. Tým sa eliminujú prakticky všetky prítomné mikroorganizmy a mlieko získava najmenej 3-mesačnú trvanlivosť aj pri izbovej teplote.

Trvanlivosť mlieka zabezpečuje UHT technológia, ktorá je vlastne záhrevom na vyššiu teplotu ako u vysokopasterizovaného mlieka a nie pridanie konzervačných látok, ako sa mnohí ľudia nesprávne domnievajú. Trvanlivé mlieko prináša konzumentom viacero nezastupiteľných výhod, ktoré spočívajú najmä v jeho dlhodobej trvanlivosti. Aseptické balenie a kartónový obal svojimi vlastnosťami ochraňuje mlieko pred vonkajšími vplyvmi, ako sú teplo, svetlo (tekutiny sú náchylné na zmenu vlastností, ak na nich pôsobí svetlo) a vzduch. Spotrebiteľ nemusí mlieko okamžite po nákupe skonzumovať, môže ho skladovať až do ukončenia doby trvanlivosti pri teplote do 24°C spravidla 3 mesiace.

Sušené mlieko
Sušené mlieko a sušená smotana sú mliečne výrobky vyrobené sušením pasterizovaného mlieka, so štandardizovaným množstvom tuku. Ochutené sušené mliečne výrobky sú výrobky s pridaním ochucujúcich zložiek, ako sú čokoláda, kakao, karamel a iné. Sušené mliečne výrobky sa vyrábajú len v jednej triede kvality a podľa množstva tuku v nich sa členia na tieto trhové druhy:

  • sušené mlieko plnotučné – obsah tuku najmenej 26,0 a menej ako 42,0%.
  • sušené mlieko čiastočne odtučnené – obsah tuku viac ako 1,5 a menej ako 26,0%.
  • sušené mlieko odtučnené – obsah tuku najviac 1,5%.
  • sušená smotana – obsah tuku najmenej 42,0%.

Všetky trhové druhy sušeného mlieka môžu obsahovať najviac 5,0% vody.

Technológia výroby pozostáva z nasledovných krokov:

  • základné ošetrenie mlieka
  • štandardizácia mlieka
  • vysokotepelné ošetrenie
  • viacstupňové zahustenie mlieka
  • homogenizácia
  • sušenie v sušiarňach stykom s prúdom horúceho filtrovaného vzduchu, prípadne na vyhrievaných rotačných valcoch
  • chladenie balenie a hodnotenie

 

Na stiahnutie: 
Podporný materiál 
Druhy konzumného mlieka.pdf

   

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...